Genieten is belangrijk in het leven en lekker eten en drinken hoort hier natuurlijk ook bij. Hoe fijn zou het zijn om zonder al te veel suiker en slechte vetten binnen te krijgen, maar toch een heerlijke zoete en zachte romige smaak te behouden. Voor de mensen die dit wel wat lijken is er dus kokosmelk.
Kokosmelk is er lekker en super gezond, ook kun je er verschillende creatieve dingen mee doen. Je kunt er ook voor kiezen om biologische kokosmelk te nemen, dan ben je ook nog een bewust bezig.
Gezonde vetten
In een kokosnoot zitten aardig wat calorieën en vetten. Het vet dat in een kokosnoot zit is van Medium Chain Triglycerides type (MCT). Hierdoor is het een gezonde vetsoort. Dit zijn dezelfde vetten die je tegenkomt in bijvoorbeeld menselijke borstvoeding en worden vaak toegevoegd aan voedingssupplementen voor sporters die meedraaien aan de top. Deze eigenschappen maken de kokosnoot tot een veelzijdige, verantwoorde en uitgesproken vrucht.
Zo kun je de olie die gemaakt wordt van de kokosnoot gebruiken om in te bakken. Het vruchtvlees dat binnenin de kokosnoot zit kun je ook nog eens opeten en het kokoswater kun je opdrinken, dit is ook super gezond, maar bevatten best veel vetten. Van het vruchtvlees wordt dus ook kokosmelk gemaakt door dit te mengen met kokoswater.
Hoe maak je kokosmelk?
Het maken van kokosmelk gaat als volgt, het witte vruchtvlees van de kokosnoot wordt geraspt en dit wordt gemengd met stoom, dit wordt hierna gekneed. Dan is er een soort kokosmengsel, als dit uitgeperst wordt dan heb je een soort kokosroom. Het kokospulp dat er dan nog overgebleven is wordt dan nogmaals gemengd met stoom. Het vocht dat overblijft van dit laatste mengsel is minder dik dan die van het eerste mengsel, en dit is dan ook kokosmelk.
Het resultaat van de eerste keer persing word gemixt met het resultaat van de tweede persing, dit doen ze zodat de kokosmelk een goede constante dikte behoud. Deze melk bevat heel veel vitaminen, zo zitten in kokosmelk de vitaminen B, C en E. Dit zijn ook de vitaminen die je kunnen helpen met het stimuleren van het immuunsysteem en zijn ook nog eens verantwoordelijk voor de energie van je cellen.
Kokosmelk is daarnaast ook nog eens rijk aan magnesium, kalium, ijzer en fosfor. In deze melk zit ook erg veel antioxidanten, deze stoffen zorgen ervoor dat vrije radicalen bestreden worden en dat schade wordt voorkomen. Als laatst, is kokosmelk ook rijk aan laurinezuur. Deze vetzuur heeft anti-schimmel en ook anti-virale kenmerken, die erg goed werken in het lichaam tijdens het strijden tegen bacteriën en deze vetzuur is ook erg aanwezig in moedermelk.
Creatief met kokosmelk
Je kunt zoveel verschillende dingen doen met kokosmelk. Veel mensen gebruiken de kokosmelk als toevoeging aan Thaise Curry. Doormiddel van de kokosmelk wordt de pittige smaak van de curry lekker zacht gemaakt en geeft het ook nog een heerlijke zoete smaak. Je kunt het ook gebruiken in je toetjes, zo kun je de leukste en gekste dingen doen met kokosmelk dus wees vooral lekker creatief!